Menovky

pondelok 17. septembra 2018

Recenzia Bivak New Dynasty XL

Bivak New Dynasty XL som si zaobstaral kvôli dlhším výpravám kedy dosť často jazdím na tieto vychádzky spolu s mojim parťákom a malý bivak vtedy nepripadá do úvahy. Tento bivak ma zaujal kvôli svojim parametrom a hlavne kvôli jednej vlastnosti, o ktorej poviem neskôr.

Spodný rozmer 325 x 295 cm poskytuje dosť veľký priestor na rozbalenie dvoch lehátok a uloženie ostatných vecí, ktoré máme so sebou. Pri použití zimného prehozu možno rozbaliť v bivaku aj dve stoličky. Na výber som mal klasickú verziu alebo verziu XL. Jasom sa rozhodol pre verziu XL. Medzi týmito dvomi verziami je rozdiel iba vo výške, pričom klasická verzia má výšku 165 cm a verzia XL 175 cm. Aj pre toto som sa rozhodol pre verziu XL.


Ďalším zaujímavým parametrom je aj vodný stĺpec 10 000 mm. Bivak testujem asi 3 mesiace a za tú dobu ma už zastihlo viacero búrok a dokonca aj krupobitie. Bivak si aj v takomto extrémnom počasí obstál na výbornú, bez náznaku pretečenia!



Konštrukcia bivaku vyrobená z 19 mm hrubých trubiek, vďaka ktorým je bivak veľmi stabilný aj v nepriaznivom počasí o čom som sa už sám presvedčil. Prejdem k vlastnosti, o ktorej som sa zmienil, ale nepovedal som čo to je. Jedna z týchto trubiek po nahodení na hlavnú konštrukciu vytvára šilt bivaku. Šilt na bivaku je pre mňa jednou z hlavných vlastností, ktoré by mal moderný bivak mať - nie každá značka robí bivaky so šiltom. Šilt hodnotím veľmi pozitívne, pretože rybár nemusí zatvárať bivak keď prší a takisto nemusí zatvárať predné vetráky, lebo aj tie šilt dokola prekryje a vo vnútri nie je dusno. Na šilte sú umiestnené 4 držiaky prútov zo suchého zipsu. To, že sú tam 4 hodnotím tiež pozitívne hlavne keď ste na rybách dvaja a chcete si o bivak oprieť všetky prúty aby sa o seba neopierali a tým aj neničili.
Bivak je vybavený piatimi oknami a jedným malým vetrákom nad dverami. Dve okná v zadnej časti a dve v prednej, jedno je umiestnené na dverách bivaku. Okná sú umiestnené tak, aby zabezpečovali dokonalú cirkuláciu vzduchu a rybár sa vo vnútri necíti ako v skleníku. K bivaku sú dodávané aj PVC okná, ktoré si môžeme nahodiť v prípade dlhších dažďov alebo v jesennom počasí a tak máme stále pod kontrolou svoje vybavenie.

 



Kotvenie bivaku zabezpečujú pevné zavŕtavacie kolíky a tým dodávajú bivaku na stabilite. 

Zipsy na bivaku sú pozoruhodne silné, čo ja oceňujem lebo zips je často u niektorých vecí slabou stránkou. U tohto výrobku to tak nie je! Do zipsu môžeme vložiť chemické svetlo a ak nás v noci prebudí záber nemusíme sa báť že budeme dlho hľadať zips.

 
 
BivakNew Dynasty XL sa vyznačuje aj tým, že si môžeme zvoliť šírku bivaku pomocou šnúrky, na ktorej máme tri očká a tým volíme šírku bivaku. Vo vnútri nájdeme až 13 úchytov, na ktoré si môžeme vešať rôzne veci ako je príposluch, váha, čelovka , prípadne oblečenie. Tieto úchyty mám v obľube a vždy ich využívam.

K bivaku sa dá dokúpiť zimný prehoz, ktorý je potrebný pri neskorších chladnejších vychádzkach. Pomocou prehozu vytvoríme malú predsieň, do ktorej môžeme rozbaliť dve stoličky alebo tam môžeme skladovať nástrahy a v bivaku zostáva viac miesta hlavne keď sme pri vode dvaja.
Zaujímavé sú aj transportné rozmery  25 x 25 x 115cm a váha 18kg, ktoré ocenia hlavne tí, ktorí nemajú väčšie autá. Tento bivak by sa mal zmestiť do každého kufra, keď nehovoríme o sklápaní sedačiek.




Bivak v teréne.

Stavba bivaku je veľmi jednoduchá a rýchla. Bivak vyberiem z prepravného vaku, roztiahnem ho a rozložím do približného tvaru. Potom ponasúvam do seba 19mm trubky. Pomocou spodnej šnúrky si zvolím šírku bivaku a idem na rozperné tyčky. Stojím za bivakom a začínam od vrchných tyčiek postupne ku spodným. Po roztiahnutí a napnutí týchto tyčiek začínam s kotvením. Bivak kotvím od zadného kolíku a postupne pridávam kolík na jednu a druhú stranu, niekto kotví do okola, ja raz jednu raz druhú stranu. Pri kotvení dávajte pozor, aby ste mali zatvorené predné dvere, inak ho dobre nevyšponujete. Po ukotvení bivaku nasuniem 19mm trubku, ktorá vytvorí šilt. Nahodím podlahu a bivak je postavený, ak by bolo treba nahadzujem prehoz. Stavba tohto bivaku je operácia asi na 10-15 min.



Prečo teda New Dynasty XL?

Tento výrobok od značky MIVARDI hodnotím veľmi pozitívne. Napriek tomu, že sa jedná o vlajkovú loď firmy Mivardi, je cenovo dostupný pre širokú verejnosť. Nižšia cena – Vysoká kvalita! Recenzia by nemala byť iba o chvále tak spomeniem jeden z mojich postrehov : Pri balení sa trubky vyberali dosť ťažko, ale toto pominulo po asi 4 rozbalení a zbalení. Teraz s balením nie je problém. Nič iné tomuto bivaku nemôžem vytknúť.  MIVARDI má svoj campingový program dokonale zvládnutý a bivak New Dynasty XL je toho dôkazom. Bivak môžem vrelo odporučiť či už pre partiu dvoch rybárov alebo pre človeka, ktorý má rad luxus a priestor. U mňa si tento bivak vyslúžil prezývku garsónka.


Pre team MIVARDI SK pripravil Maťo Hutta


 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára