Menovky

štvrtok 4. júla 2013

Recenzia navijak Mivardi Panther

Mivardi Panther je navijak s prednou brzdou určený k lovu veľkých kaprov. Vďaka veľkosti cievky je vhodný pre dlhé náhody alebo na vyvážanie na väčšie vzdialenosti.



Telo navijaku aj rotor sú z grafitu nastriekaného šedým matným metalickým lakom. Niekoľko súčiastok má lesklú úpravu vo farbe bronzu. Cievky sú lesklé, hliníkové s povrchovou úpravou anodizáciou. Naviják pôsobí robustne na prvý pohľad. Dizajn navijaku je veľmi podarený a jeho spracovanie kvalitné.
Naviják je osadený celkom 12 dvojito zapúzdrenými ložiskami, vďaka čomu má hladký a tichý chod. Prevod 4,6:1 spolu s dlhou kľučkou dávajú dostatok sily a zároveň rýchlosti pri navíjaní. Na jedno otočenie kľučkou navinie takmer meter (96 cm) vlasca.

Rotor navijaku s preklápačom sú naozaj robustné a pevné. Rotor je z grafitu, ale hrúbka materiálu je naozaj veľká. Na rotore je upevnený plastový krúžok, ktorý bráni zaskočeniu vlasca pod cievku. Tento ochranný krúžok kopíruje pohyb cievky hore aj dole. Konštrukčne je vyriešený tak, že nespôsobuje trenie a nevydáva žiaden hluk, čo bol u konkurenčných navijakov vybavených touto ochranou pomerne častý problém.
Dutý preklápač vyrobený z duralu je k rotoru prichytený jedným plastovým a jedným kovovým dielom. Preklápať je pri tomto navijaku rozhodne lepšie rukou (robím to tak vždy a pri všetkých navijakoch), pretože kľučkou to ide zámerne celkom tuho. Rolnička je veľká, podľa výrobcu je potiahnutá titánom. Je vybavená dvomi ložiskami. Pohyb cievky hore a dolu je pozvoľný (cca 3,5 otočky kľučkou na jeden pohyb hore a zase dolu) a ukladanie vlasca na cievku je rovnomerné.  

Kľučka navijaku je dlhá (takmer 10 cm) a pevná. Rameno kľučky je z jedného poriadneho kusu kovu frézovaného na CNC stroji a na konci je veľké pogumované madlo, ktoré dobre padne i do ruky veľkosti medvedej laby. Kľučka sa dá pri transporte veľmi dobre sklopiť povolením protiľahlej  skrutky. Po rozbalení navijaku z kartónu bol koniec kľučky navijaku chránený gumovou krytkou, to preto, aby kovová kľučka pri sklopení nepoškodila lak navijaku. Túto ochranu je možné ľahko nasadiť aj na prevážanie prútu, pretože na guľatom zakončení kľučky dobre drží.


K navijaku sa dodávajú dve hliníkové cievky veľkosti 6000 a 7000. Cievky sú vysoké 36 mm (priestor pre vlasec) a majú priemer 67-70 mm. Cievky majú naozaj veľkú kapacitu, ktorá činí u 6000 približne 440 metrov 0,30mm vlasca a pri rovnakom priemere vlasca na väčšej cievke 530 metrov. Vďaka takto veľkej kapacite je možné navijaky použiť aj na veľmi dlhé vyvážky. Väčšie skosenie odhodovej hrany na cievkach a ich veľkosť majú dobrý vplyv aj na dĺžku hodov pri nahadzovaní do väčších vzdialeností. Okrem vnútorného systému brzdy je na cievkach použitý len kov, predovšetkým hliník. Na cievkach je aj klip na vlasec, ale pretože jeho pružina je veľmi silná a klip je kovový, dochádza k poškodeniu vlasca, keď sa za neho zacvakne. Preto sa dá použiť len na zaistenie vlasca proti rozmotaniu na zloženej cievke. Je to drobnosť, takže výrobca by mohol zaistiť nápravu a do dalších navijakov dať slabšiu pružinu, ale to už je na ňom. Pokiaľ chcete aj cez to klipovať vlasec kvôli dĺžke náhodu, dá sa to vyriešiť tak, že na vlasec uviažete šnúrku a do klipu zacvaknete ju.

Brzdový systém F.A.C.D. umožňuje veľmi rýchle povolenie alebo zatiahnutie brzdy, čo je pri love kaprov veľmi dôležité. Od povolenia pri nastražení (tak aby sa odvíjal vlasec pri zábere) po dotiahnutie na zdolávanie stačí otočiť maticou brzdy len cca o ¼ otočky (90°). Matica brzdy je naozaj veľká (má priemer 52 mm) a dobre sa s ňou pracuje. Matica je z grafitu, na prednej strane má grafitovú doštičku kvôli lepšiemu vzhľadu a vo vnútri skrýva masívnu nerezovú matku. Vo vnútornom systéme brzdy sú použité lamely z kovu aj uhlíku, čo zvyšuje výkon a podporuje činnosť systému F.A.C.D. Cievka je vybavená systémom W.R.S., čo znamená, že okolo matice brzdy je jemná gumová lamela, ktorá bráni vniknutiu nečistôt a vody do vnútra brzdy. Ako matice brzdy, tak cievka sú vybavené cvrčkom.


Mivardi Panther presne splňuje moje požiadavky na naviják na lov kaprov, disponuje veľkou silou, dobre sa s ním nahadzuje a predovšetkým má účinnú brzdu, ktorej dotiahnutie alebo povolenie je otázkou okamihu. Veľkú kapacitu cievok isto ocenia milovníci dlhých vyvážok. Ako som písal vyššie, jedinou ozajstnou chybou je klip na cievke, ktorý pri zaklipovaní poškodí vlasec, ale to sa dá pri vode ľahko vyriešiť. Preklápač sa zatvára veľmi tuho, čo zamedzuje samovoľnému zaklopeniu cievky pri nahodení. Preklápať pomocou kľučky ide síce tuho, možné to ale je, aj keď to snáď ani nemá cenu spomínať, pretože je vždy lepšie preklápať priamo rukou. Spracovanie i kvalita použitých materiálov sú dobré a vzhľadom k cene 129 € je pomer kvality a ceny veľmi priaznivý, pretože obdobný navijak známejších výrobcov bude stáť minimálne o 40€ viacej. Plusom sú aj dve hliníkové cievky v balení.

Technické údaje:
Hmotnosť
670 gramov
Návin
96 cm
Prevod
4,6:1
Počet ložísk
12+1
Počet náhradných cievok
1 kovová o veľkosti 7000
Kapacita cievky 6000
0,25 mm/560 m - 0,30 mm/440 m - 0,35 mm/350 m
Kapacita cievky 7000
0,25 mm/680 m - 0,30 mm/530 m - 0,35 mm/410 m
Technológia
F.A.C.D - rýchle zatiahnutie brzdy jedným otočením, W.R.S. – vode odolná cievka

Klady a zápory:
+ Dobrý chod
+ Veľkosť a tvar cievky predlžuje hody
+ Silné prevody
+ Rýchle nastavenie brzdy
+ Veľmi dobrý pomer kvality a ceny

-  Klip pri zaklipovaní poškodí vlasec



Jiří Jakeš

O autorovi recenzie: Jiří Jakeš, rybárči od roku 1992, vyštudoval obor rybár na Strednej rybárskej škole v Třeboni a nadstavbové štúdium podnikania v obore na tej istej škole. Potom pracoval dva roky na rybej liahni a od roku 2007 pracoval ako redaktor magazínu Kapr, ktorý neskôr (2009-2012) viedol ako šéfredaktor. Od jari 2012 je redaktorom rybárskeho serveru MRK.cz.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára