Menovky

nedeľa 30. júna 2013

Mivardi Phenom Carp FC 3,30m 2,5lb

Nie je to tak dlho, čo mi chlapci z MIVARDI tvrdili, že kaprové deličky s korkovou rukoväťou robiť nebudú. Preto pre mňa bolo prekvapením, keď som také prúty videl na veľtrhu v ich stánku. Na prvý pohľad sa mi ten prút páčil, predovšetkým verzia v dĺžke 330 cm a s krivkou 2,5 lb. Po výstavách som dostal možnosť poriadne tento prút odskúšať pri vode. Phenom Carp je nový model dvojdielnych kaprových deličiek na sezónu 2013 a je k dostaniu v troch variantoch.


Základom prútu je veľmi tenký blank z materiálu SHMC 80 - 65R, ktorý má u rukoväti len okolo 11 mm. Blank je čierny a lesklý. Diely sú spojené prevlečnou spojkou zosilnenou vyviazaním na oboch dieloch a matným kovovým krúžkom na hornom diele. Názov prútu a logo výrobcu sú na hornej strane blanku a dĺžka spolu s librážou vyznačené na spodnej strane. Všetko je napísané decentným písmom v bielej farbe. Logo Mivardi je na blanku posunuté k spojke prútu.


Prút je osadený celkom šiestimi očkami typu SIC. Všetky očká dvojstopové a majú veľkosť od 40mm u nábehového po 18mm u špičkového. Očká vyviazané čiernou niťou a prelakovanie hrubšou vrstvou bezfarebného laku, takže to pôsobí, akoby uchytenie očiek, zosilnenie spojky a blanku boli jednoliate.

Navijak sedlo FUJI, ktoré je sivé s matnými striebornými krúžkami. Rukoväť je korková (korok najvyššej kvality AAA grade). Na časti pred sedlom aj za sedlom konce korkovej rukoväte zosilnené krúžkom z lisovaného korku, ktorý je oveľa odolnejší, a preto tieto najnamáhanejšie miesta lepšie chráni pred poškodením. Medzi korkom rukoväte a sedlom navijaka z oboch strán tenké kovové krúžky v červenej farbe (tradičná farba výrobcu).


Pred sedlom navijaka je rukoväť dlhá 7,5cm, čo je dosť, aby sa prút dal držať len za korok. To sa hodí najmä v mrazivom počasí, kedy sedlo do rúk sadne, alebo pri dlhšom zdolávaní. Korok je v tejto časti rukoväti uchytený a je zakončený matným kovovým krúžkom v šedej farbe. Pod sedlom je rukoväť rovnakého priemeru 23mm, ktorá je zakončená miernym rozšírením na 27 mm. Koncovka rukoväti je kovová v šedej matnej farbe a je do nej vsadené výrazné kovové logo výrobcu (biele na červenom podklade).

Celkovo pôsobí prút veľmi elegantne a jeho komponenty aj spracovanie  je kvalitné. Šikovne premyslené aj drobné detaily ako spevňujúce krúžky z lisovaného korku na okrajoch klasického korku, ktoré predlžujú životnosť rukoväte ako celku, alebo neobvykle dlhá rukoväť pred sedlom navijaku, ktorá poskytuje komfort aj pri mrazivom počasí alebo dlhšom zdolávaní. Rozšírené zakončenie rukoväte zlepšuje pevné držanie prútu pri nahadzovaní. Korok rukoväte je naozaj veľmi pekný, celistvý, s minimom trhliniek, ktoré veľmi dobre vyplnené.


Tento prút mi naozaj padol do oka aj do ruky. Keďže sa jedná o verziu s krivkou 2,5lb, nedá sa hovoriť o klasickom hádzacom prúte, ale znesie aj dosť veľké zaťaženie s ohľadom na svoju krivku 2,5lb. Predĺženiu hodov napomáha predovšetkým menší počet väčších očiek, ktorá sa u menších než dvanásťstopových (360cm) prútov príliš nenosia. Tiež 40mm nábehového očka je od navijaku veľmi ďaleko, takmer až u spojky prútu, čo tiež prispieva k lepšiemu priechodu vlasca očkami počas nahodenia. So záťažou s hmotnosťou 80-100 gramov sa prút síce dosť ohýba, ale hádže sa s ním stále veľmi dobre a presne, aj keď podľa tabuliek je preťažený (pre 2,5lb je ideálna vrhacia záťaž okolo 60g).

Silnou stránkou tohto prútu je veľmi dobrá práca pri zdolávaní. Prút perfektne poberá prudké výpady rýb a zároveň poskytuje dostatočné silové rezervy pre prípad núdze, napríklad u prekážok. Predný diel je skôr mäkší a spodný naopak tvrdší. Vďaka týmto vlastnostiam si krásne užijete súboj s menšou rybou, ale zvládnete aj veľké bojovníčky. Okrem iného som si na ňom povodil naozaj pekného kapríka, ktorý vôbec nechcel z vody a dal mi pekne zabrať, ale je to jeden z tých zážitkov, aké Vám v hlave zostanú dlho.

Okrem recenzovanej verzie 330cm 2,5lb k dispozícii aj varianty s klasickou dĺžkou 360cm s krivkou 2,5lb alebo 3lb. Tie som síce neskúšal priamo pri vode, len na veľtrhu, ale vlastnosti majú veľmi podobné

 KLADY a ZÁPORY:

+ Neobvykle veľké očká na kratší prút
+ Znesie pri nahadzovaní viac než by som od 2,5 lb prútu čakal
+ Zdolávanie každej ryby je zážitok
+ Cez svoju jemnosť má veľké silové rezervy
-  Vyššia cena


http://www.mivardi.sk/rybarske_potreby/udice/kaprove_2_dielne_udice/PhenomCarp_Full_CORK

Jiří Jakeš

O autorovi recenzie: Jiří Jakeš, rybárči od roku 1992, vyštudoval obor rybár na Strednej rybárskej škole v Třeboni a nadstavbové štúdium podnikania v obore na tej istej škole. Potom pracoval dva roky na rybej liahni a od roku 2007 pracoval ako redaktor magazínu Kapr, ktorý neskôr (2009-2012) viedol ako šéfredaktor. Od jari 2012 je redaktorom rybárskeho serveru MRK.cz.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára