Menovky

nedeľa 30. júna 2013

Stratégia lovu a kŕmenie na veľkých nádržiach

Taktika lovu a stratégia kŕmenia je stále dookola opakujúca sa otázka rozoberania určite všetkých kaprárov sveta. Týmto by som sa chcel s Vami podeliť o svoje nadobudnuté skúsenosti z niekoľkoročného lovu na veľkých priehradných nádržiach, najmä na zvätových revíroch.


Veľké priehradné nádrže ma vždy fascinovali, s úžasom som sledoval tieto obrovské vodné plochy a vždy som si kládol otázku, ako na týchto obrovských revíroch s úspechom loviť kaprov obrov. S obľubou som vyhľadával tieto rozsiahle revíry a hodiny a hodiny som sa len tak prechádzal a sledoval život na týchto vodných plochách ako aj pohyb na hladine, lov rybárov, pozoroval kaprárske tímy, počúval som neskutočné historky o vymotaných vlascoch najmenej tridsiatich kilových monštier, zlomených prútoch a každoročne som svoju rodinu vyvážal cez víkendy na prechádzky prípadne výlety na bicykloch, ktoré opäť smerovali na brehy údolných nádrží a ich postupnému monitorovaniu.

U nás na Južnej Morave máme niekoľko údolných nádrží, ktoré stoja za povšimnutie a to predovšetkým Brnenská údolná nádrž s rozlohou 220 ha, ďalej Novomlýnská údolná nádrž s rozlohou 1600 ha, potom Vestonická údolná nádrž s rozlohou 1000 ha a Mušovská údolná nádrž s rozlohou 530 ha. Na všetkých týchto nádržiach som rybárčil a pokúšal sa prekabátiť niektorého z kaprích obrov, ktorí v týchto vodách plávajú. Nakoniec som svoju stratégiu podriadil lovu na Novomlýnskej údolnej nádrži, na ktorú ako dúfam dorástli kapry atakujúce hranicu 30 kg.

Novomlýnská nádrž je čo sa týka podmienok lovu kaprov z brehu z vyššie popísaných nádrží najmenej prívetivá – sú na nej kamenné a betónové hrádze, dlhé úseky brehov bez stromov, karavanové osady, ktoré nie práve najlepšie vyzerajú. Toto sú všetky úskalia, s ktorými sa môžete pri love na tejto nádrži stretnúť. Keďže však posledné roky vykonávam lov kaprov zo zakotvenej lode uprostred jazera, som oslobodený od týchto málo negatív tejto nádrže. Dlhé roky som uprednostňoval lov z brehu, ako väčšina kaprárov, ale doba dospela a chcel som s parťákom skúsiť aj niečo iné. S údivom som sledoval niekoľko dní zakotvenú loď uprostred jazera a horlivých kaprárov obklopených masou vody a užívajúci si neskutočný pokoj pri love. Vždy som ich s obľubou sledoval a premýšľal som, ako sú asi úspešní, keď nie sú limitovaní takmer žiadnymi obmedzeniami, okrem obmedzení plynúcich z rybárskeho poriadku.


Vrátim sa teraz k taktike lovu a spôsobu kŕmenia. Počas dvoch celých víkendov od ranných až do večerných hodín sme s kolegom venovali lokalizácii a výberu správneho lovného miesta, na ktorom sme mohli skúsiť šťastie. Všetky vytipované miesta sme si zadali do GPS navigácie. Vždy sa jednalo o miesto, kde bolo dno zvlnené terénnymi nerovnosťami s pevnou štruktúrou podložia kombinované s prekážkami v podobe potopených stromov a konárov, prípadne zatopených zvyškov ciest hrádzí, ktoré tu ostali pri dostavbe nádrže. Na týchto približne 7 vytipovaných miestach sme skúšali takmer dva roky intenzívny lov. Vždy sme loď zakotvili približne 50 - 80 metrov od miesta lovu, celý priestor potom opätovne zmapovali sonarom a umiestnili sme tyčové bójky približne vo vzdialenosti 50 metrov od seba. Na takto pripravených miestach v blízkosti potopených prekážok sme následne lovili.
Echolot vždy zobrazoval, ako to väčšinou v blízkosti prekážok býva, veľké množstvo rýb všetkého druhu, preto sme tieto miesta vyhľadávali a verili, že toto sú tie pravé "horúce" miesta. Ako návnadu sme používali vždy dva osvedčené druhy boilies a to Mivardi Rapid Champion Platinium - SEA a Vyzutý Tonda, na ktoré sme mali najväčšie úspechy. Ďalej sme používali varenú fermentovanú kukuricu a halibut pelety. Stratégia kŕmenia spočívala v tom, že sme vždy u jednej bójky rozkŕmili väčšiu plochu cca. 20 m2 a montáž s nástrahou sme umiestňovali na okraj tohto kŕmneho miesta. Vychádzali sme z teórie, že uprostred kŕmneho miesta bude najväčšia koncentrácia kŕmiacich sa rýb, preto umiestnenie na okraji kŕmneho miesta, kde sa podľa mnohých teórií zdržujú práve najväčšie jedince, ktoré nechcú byť príliš rušené kŕmiacimi sa konkurentmi bolo na mieste.

Kŕmne dávky boli prispôsobené počtom záberov a ročnému obdobiu. V jarných mesiacoch, kedy zábery prichádzali častejšie, sme kŕmili min. 3 x denne vždy 1-2 kg boilie + 5 - 10 kg partiklu a peliet. Miesto označené ďalšou tyčovou bójkou bolo kŕmené iba s boilies väčších priemerov (podľa ročného obdobia) 20 - 24 mm a to približne 2 x denne približne 20 - guličkami na jeden zákrm. Pri tomto spôsobe kŕmenia sme tiež vychádzali z teórií, že menej niekedy znamená viac a miernym kŕmením sa na lovné miesto nebudú sťahovať väčšie počty rýb, ale iba samotársky väčší jedinci, ktorí sú značne nedôverčiví k masívne rozkŕmeným miestam, ktorým sa oblúkom vyhýbajú.


Keď zhrniem výsledky nášho snaženia a pokusov s rôznymi variantmi kŕmnych miest a dávkami kŕmenia, tak môžem jednoznačne povedať, že najviac čo sa počtu záberov týka zabodovalo kŕmené miesto, kde kŕmne dávky sme aj niekoľkokrát zvýšili, pretože zábery prichádzali jeden za druhým a bolo potrebné rybu udržiavať na kŕmnom mieste. Čo sa týka veľkosti lovných rýb tak v jarnej dobe v mesiacoch apríl, máj prichádzali zábery od kaprov všetkých váhových kategóriách od 5 - 17 kg, s postupom času v neskorých jarných mesiacoch, v lete a na jeseň už z takto masívne kŕmených miest sa podarilo zdolávať iba menšie jedince do hmotnosti 10 kg, väčšie jedince sa týmto miestam vyhýbali, alebo sa jednoducho v miestach lovu väčšie kapry nezdržiavali, čo sa nám ale zdalo nepravdepodobné.

Na lovnom mieste, kde návnadu tvorilo iba boilie väčších priemerov v malých kŕmnych dávkach tiež neprinášalo zábery od väčších jedincov, vždy sa lovili ryby takmer zhodné ako na masívnom kŕmenie v rybárskom mieste, ale rapídne poklesol počet záberov. Podotýkam, že sme lov vykonávali na miestach, kde bolo dno posiate prekážkami, koncentrácia rýb v týchto miestach bola značná. Udivovalo nás, že zábery po rozkŕmení v takto "prerybnených" miestach prichádzali najskôr až nasledujúci deň vo večerných hodinách, skôr sme sa bohužiaľ záberu nedočkali. Taktiež spôsob lovu na týchto miestach bol náročný jednak materiálne (stratovosť obrovského množstva záťaží, montáží, háčikov a pod), tak aj na spôsob zdolávania rýb, ktoré ihneď po zábere museli byť silovo zdolávané, čo opäť so sebou prinášalo väčšiu stratovosť rýb pri zdolávaní.

Vzhľadom k nášmu snaženiu vynaložiť čo najväčšie úsilie, sme boli spokojní s počtom dosahovaných záberov, ale veľkosť zdolaných rýb nás plne neuspokojovala, predsa len našou prioritou bol lov väčších exemplárov, čo sa nám pri vyššie popísaných spôsoboch lovu a kŕmení nedarilo. Mnohí iste môžu namietať, že zdolanie kaprov vo váhovom rozmedzí okolo 10 kg je veľmi dobrý výsledok, s čím samozrejme súhlasím a bol som veľmi rád, že sa nám takto darilo, ale predsa len vo vodách, kde sa vyskytujú kapry nad dvadsať kilogramov, sme očakávali, že sa nám podarí prekabátiť niektorého takého velikána.

Po celkovom zhodnotení výsledkov lovu na Novomlýnskej nádrži sme dospeli k názoru, že vyskúšame úplne inú stratégiu lovu a spôsobu kŕmenia, ktorá by nám mohla priniesť lepšie výsledky. Vychádzali sme z vlastných dlhoročných skúseností pri love z brehu, kedy sme lovili prevažne v priestore bez prekážok, bez väčších zlomov dna a s menšími dávkami kŕmenia. Záberov pri takomto spôsobe lovu neprichádzalo veľa, zato veľkosť rýb bola veľmi uspokojivá, kedy sa nám podarilo zdolať niekoľko kaprov cez dvadsať kilogramov. Všetko sme podriadili tejto stratégii počas tohtoročnej jesene, kedy sme ju vyskúšali v praxi pri love zo zakotvenej lode.



Jesenné miesto sme lokalizovali celkom rýchlo, jednalo sa o "placku" - dno rovné bez väčších zlomov a nerovností, bez prekážok, na prvý pohľad nezaujímavý úsek jazera, na ktorom by sme nikdy pred tým nelovili. Na štvordňovú výpravu sme si so sebou pribalili každý 3 kg boilie, ale partikel a pelety sme nechali doma. Taktiež sme neumiesťovali žiadne tyčové bójky. Ako nástrahu sme používali boilies s priemerom 24 mm, ako návnadu potom iba pančuchu PVA naplnenú 5-10 guličkami boilies. Takto prichystanú montáž s PVA sme nahadzovali do vzdialenosti 50 - 70 metrov od lode do priestoru, kedy montáže ležali od seba vzdialené minimálne 50 metrov. Nič viac sme nepoužili, žiadne ďalšie kŕmenie sme už do vody nevhadzovali. Musím povedať, že som zo začiatku k takémuto spôsobu lovu bol trošku skeptický, pretože som bol vždy zástancom väčších dávok kŕmenia na presne určené miesto, ale ako sa hovorí, skúsiť sa má všetko.

Celkovo sme týmto spôsobom podnikli dve výpravy na 4 dni tohtoročnej jesene, kedy sme boli veľmi prekvapení úspechom tejto stratégie. Prvé zábery prichádzali už niekoľko hodín po nahodení montáže na miesto, zhruba po dvoch až troch hodinách prichádzali ďalšie a ďalšie zábery, čo bolo nad naše očakávania. Veľkosť zdolanej ryby sa pohybovala od 14 - 20 kg, kedy sa nám podarilo zdolať aj jedného nádherného šupináča s váhou 20,7 kg. Stratovosť rýb pri tomto spôsobe lovu bola veľmi malá, z počtu 10 záberov sa podarilo zdolať 8 kaprov, čo bolo fantastické. Obidve jesenné výpravy sa teda nadmieru vydarili tak čo do počtu záberov, tak aj čo sa týka veľkosti zdolaných rýb.



Na záver by som uviedol, že všetky popísané stratégie lovu a kŕmenia prinášali svoje výsledky. Zároveň sa však nedá tvrdiť, že všetky opísané spôsoby budú fungovať stopercentne v každej ročnej dobe a na všetkých údolných nádržiach. Z osobnej skúsenosti sa mi najviac osvedčilo v jarných mesiacoch kŕmiť do koncentrovanejšieho miesta, aby sme kapry, ktoré sa postupne chystajú na trenie udržali na rybárskom mieste. V chladnejších mesiacoch sa mi oplatilo kŕmiť striedmo len do PVA, ale ako hovorím, nie vždy sa musí rovnaká situácia opakovať. Je potrebné neustále skúšať nové a nové veci, aby sa rybolov stal zaujímavým a uspokojoval naše túžby po nádherných zážitkoch a príjemných okamihoch strávených pri vode.

Za team Mivardi

Radim Hanák

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára