Menovky

streda 17. júla 2013

Lov z hladiny vs. pelety


Prázdniny sú v plnom prúde, slnko páli a u nás sa začínajú objavovať príznaky latentnej kapráriny - naliehavé nutkanie sedieť na brehu a čakať na záber ... No márna sláva, od doby, kedy sme sa po týždni rybárčenia na jazerách lúčili s Drahošom uplynula dlhá doba :)
A tak využívame toho, že máme s Pepčou voľno v rovnaký termín a s našimi polovičkami plánujeme nejakú akciu. Vzhľadom k tomu, že máme k dispozícii iba jeden deň a teploty sú pomerne vysoko, nesľubujeme si zázraky, skôr ide o to byť pri vode a tak vyberáme lokalitu, ktorú máme od našich bydlísk tzv "na dostrel".

K vode prichádzame ráno, kúpajúci tu ešte nie sú, je relatívne pod mrakom, takže paráda! Tentoraz nebudeme kŕmiť moc, max pár guľôčok alebo peliet pomocou kobry. Ja na jeden prút volím 16mm pelety v príchuti oliheň, šestnástky mám ešte namočené z poslednej výpravy .. Na druhý prút šijem 18mm hotovku 007 + Robin red, ma na poslednej výprave veľmi milo prekvapila, a tak som zvedavý, ako sa osvedčí teraz ..




 

Gabča na jednom prúte skúša dve reflexné plavačky v stĺpci a na druhom spočiatku feeder pelety, následne boilies, hotovku 007 s Robin Redom a na popoludnie mení celú zostavu a skúša pečivo na hladine "na mlaskačku". Kikina používa po vzore Pepína príchuť kaprí guláš, ale pre zmenu v 16mm peletách a feeder peletky. Pepíno na jednom prúte skúšal šťastie s doma rolovaným boilies kaprí guláš a na druhom prúte nasadil od poludnia plastovú bublinu s pečivom, či už kôrkou chleba či rožok. Všimol si totiž, že ryby začali zbierať kúsky pečiva, ktoré ktosi rozhádzal do vody ..

Zaujíma vás ako to dopadlo?

Za danej situácie mal najviac záberov asi Pepča na pečivo z hladiny, pričom zdolával menšie kapry a podarilo sa mu aj niekoľko amurov. Na vlastné oči som videl spolu s ním, že jeden z amurov po záseku vyskočil cca meter nad vodu tak, ako skáču jesetery .. Nechápali sme .. Bodoval aj s gulášom prezentovaným na dne, ale pečivo bolo lákavejšie. Bolo krásne a zároveň nervy drásajúce sledovať vlnu, ktorá sa zakaždým objavila pri bubline na hladine tesne pred tým, než ryba zobrala ponúkanú nástrahu. Po niekoľkých pokusoch zistil, že najlepšie taktikou je počkať, sa začne "šponovať" silon alebo sa rozbehne brzda navijaku. Častokrát sa stávalo, že sa ozvalo hlasné mľasknutie, urobila sa vlna, ale kapor či amur ponúkanú nástrahu minul ..




Pepínovi zdarne sekundovala Kikina, ktorej najviac záberov prinášali 16mm pelety kaprí guláš. Počas celého dňa sa stalo takmer pravidlom, že v čase, keď Pepča zdolával, tak sa rozbehol prút aj Kristíne. Hoci jej chodili relatívne menšie kapry, odhadom tak do cca 65cm, tak zábery boli krásne poctivé. Po pár pípnutiach a poskočenia swingeru sa ozývali brutálny jazdy, sa prúty vo vidličkách posúvali ..

Gabčina snaha zaujať rybu v stĺpci dvoma fluoro Popkami o priemere 10mm vyšla pomerne nečakane naprázdno. Bodovala úlovkom niekoľkých pekných karasov na pečivo z hladiny .. Zvláštne je, že jej nástrahu od Pepovi delila len veľmi malá vzdialenosť a nenechal sa zlákať žiadny amur .. A to boli montáže de facto rovnaké. Ťažko povedať, čo toto spôsobilo .. Možno marker či preskúmanie dna by túto "záhadu" objasnilo, ale Gabča bola spokojná aj tak. Spojila rybolov s opaľovaním, a ako sama povedala, strávila príjemný deň v pokoji pri vode ..





 

Ja som odolával pokušeniu zmeniť montáž a začať chytať z hladiny a tak som vytrval v prezentácii olihňovej pelety so zrnkom gumovej kukurice alebo dvoma malými Popkami v reflexných farbách na jednom prútu a na druhom prúte hotovku 007 Robin Red s priemerom 18mm so zrnkom gumovej kukurice.

  
Agent 007 pracoval podľa mňa bezchybne, gulička sa pekne omieľala a zmenšovala. Do večera mi táto kombinácia priniesla 3 zábery od kapríkov do 60-65cm. Na oliheň som pri rákosí blízko brehu v úzkej zátoke zdolal krásneho zdravého šupíka s dĺžkou rovných 80cm pri váhe okolo 9,5 kg. Znova sa mi potvrdilo, že je dôležité veriť tomu, čo človek robí a nenechať sa zmiesť červíkom pochybností. Nehovorím, že sa niekedy neoplatí experimentovať, ale nie je to pravidlom. Radosť z tejto peknej ryby a nielen z nej znásobil ešte fakt, že slnko od asi 10hod dopoludnia robilo peklo, k vode sa trúsili kúpajúci a tak sme to podvečer "zabalili", bolo ich pri vode i vo vode požehnane. Niektorým bolo doslova úplne jedno, že máme nahodené prúty a najviac sa im páčilo plávať v priestore pred našimi prútmi či pri brehu, kde som mal nahodené ja .. Určite tak bude dosť pravdy na tom, že kúpajúci rybám nevadia, aspoň tam, kde je na ne viac či menej zvyknutí. Veď aj Pepovi z hladiny ryby brali aj v okamihu, kedy boli plavci pár metrov od prezentovanej nástrahy ..



Záverečný súčet bol viac ako dvadsať zdolaných kaprov, asi tri alebo štyri amury a pár karasov.

Poslednú zmienku by som chcel venovať novému členovi nášho teamu, šteňaťu králičieho jazvečíka Cendo, ktoré si Pepíno s Kikinou zaobstarali koncom júna. Využili sme túto krátkodobú výpravu tiež k jeho otestovaniu pri vode. Musím uznať, že bol dobrý, držal sa okolo pánov a hlavne zdolané ryby sa mu páčili natoľko, že sa je jal skúmať jazykom .. :) Takže aj v tomto smere spokojnosť, bude dobrým spoločníkom aj na týždenných výpravách. Len som zvedavý, či bude nocovať v pelechu alebo v spacáku .. :). Ale to sa snáď dozvieme v auguste, kedy máme v pláne trojdňovú akciu, pokiaľ však nebudeme u Pepina na stavbe .. Ale nejako to zvládneme, musíme si urobiť "fóra", pretože nielen mne je jasné, že mesiac bez vody a rýb to jednoducho nevydržíme ..

S pozdravom za MIVARDI team Dávid s Gabčou, Pepíno s Kikinou




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára