Menovky

utorok 9. júna 2015

Recenzia: SADA hlásičov M1300 3+1

V minuloročnej sezóne som od spoločnosti Mivardi testoval signalizátory M1500 Wireless a tento rok som skúšal novšie a lacnejšie sadu M1300. Prečítajte si moje postrehy a skúsenosti s týmito hlásičmi:


Signalizátor

Signalizátor má tradičný tvar a je príjemne malý. Vysoký je len 93 mm (105 mm so skrutkou), široký 46 mm a hlboký maximálne 40 mm. Upevňovacia skrutka hlásiča je oceľový, je na ňom plastová doťahovacia matica a gumový krúžok. Priestor na prúty na signalizátore je dobre tvarovaný, aby v ňom prút držal, čomu napomáha aj gumová výstelka, ale otvor je pomerne úzky. Pojme prúty do priemeru blanku cca 16 mm, čo sa nehodí pre staršie prúty. Celková šírka otvoru je síce 18,5 mm, ale keď do neho vložíte takto široký prút, už nesedí na spodku. 


Vpredu je jedna malá dióda, ktorá slúži ako pozičná aj záberová. Aj keď sa jedná o malú diódu o priemere 3 mm, svieti veľmi intenzívne a je neprehliadnuteľná, len jej umiestnenie v úrovni vidlice nie je práve najlepšie. Keď sa budem na signalizátor pozerať z pravej strany, cez blank prútu na diódu neuvidím. Večer to je jedno, pretože svetlo pri zábere je intenzívne a je vidieť aj bez priamej viditeľnosti diódy, ale to neplatí cez deň. Vpredu sú tri tlačidlá, ktoré slúžia na ovládanie signalizátora, a na zadnej strane sa nachádza kryt batérie.


Jedná sa o digitálny signalizátor, ovláda sa tromi tlačidlami umiestnenými na prednej strane. Aj keď sú tlačidlá len tri, ovládajú zapnutie / vypnutie, hlasitosť, citlivosť, tón zvuku a zapínanie a vypínanie pozičnej diódy. Prvým tlačidlom sa signalizátor zapína a vypína, ale tlačidlo slúži i k zapnutiu alebo vypnutiu pozičnej diódy. Zapnutie sa vykonáva krátkym stlačením a signalizuje ho prebliknutie diódy a tri pípnutia. Po zapnutí signalizátora je pozičná dióda vypnutá a ďalším stlačením toho istého tlačidla sa dióda zapne. Na signalizátore je len jedna dióda, ktorá plní všetky funkcie. Keď je nastavená funkcia pozičnej diódy, svieti dióda len slabo, aby zbytočne nespotrebovávala batériu. V noci je svit pozičnej diódy viac ako dostatočný. Pri zábere dióda bliká v rovnakú chvíľu, kedy signalizátor pípa. Po zábere sa dióda rozbliká ako pamäťová a takto bliká po dobu cca 15 sekúnd. 


Zaujímavé je, že funkcia pamäťovej diódy funguje, len keď nie je zapnutá pozičná dióda, takže ak sú zapnuté pozičné diódy a záber priamo nevidíte, neviete, ktorý signalizátor ho hlásil. To však neplatí pre príposluch, kde bliká pamäťová dióda bez ohľadu na nastavený režim pozičnej diódy.
Vypnutie sa vykonáva rovnakým spôsobom a signalizované je hlbším tónom a zhasnutím diódy. Tlačidlom so symbolom "V" sa nastavuje hlasitosť, a to v piatich úrovniach. Najnižšia úroveň je úplné vypnutie zvuku, čo je veľmi praktické. Potom sú štyri úrovne hlasitosti až po tú najvyššiu. Každá úroveň je signalizovaná pípnutím (počet pípnutí zodpovedá nastavenej úrovni). Citlivosť sa nastavuje tlačidlom so symbolom "S" a má štyri úrovne od 1,5 cm do 15 cm potiahnutia vlasca. Smer záberu nie je zvukom ani inak rozlíšený, ale pamäťová dióda sa rozbliká, hneď ako sa koliesko signalizátore rozbliká, aj keď pípaním je záber hlásený až podľa nastavenej senzitivity. Vďaka tomu sa dajú registrovať jemné zábery, bez toho aby vás obťažovalo neustále pípanie. Tóny majú štyri úrovne od vysokého po hlboký tón a nastavená úroveň je signalizovaná pípaním a blikaním ako u hlasitosti a citlivosti. Prepínanie tónov sa vykonáva pridržaním tlačidla "S" a súčasným stláčaním tlačidla "V".


Signalizátor je napájaný štandardnou deväťvoltovou batériou. Ešte po pol sezóne je batéria dostatočne plná, aj keď som použil tú najobyčajnejšie a niekoľkokrát som nechal signalizátor zapnutý aj niekoľko dní. Na spodnej strane hlásiča je dierka 2,5 mm JACK na pripojenie svietiaceho swingeru. Signalizátory sú vodeodolné a tie, čo som testoval, so mnou prekonali niekoľko dažďov za sebou bez najmenšieho problému. Pozrel som sa dovnútra a zistil som, že všetky obvody sú zaliate silikónom alebo podobným materiálom.

Príposluch

Príposluch má klasický tvar, je vysoký 90 mm (vrátane antény), široký 53 mm a hlboký 38 mm. Dá sa postaviť, alebo položiť na zadnú stranu. Ďalej sa môže pripnúť na vrecko či opasok pomocou klipu, ktorý sa dá odnímať. Diódy sú celkom štyri: červená, modrá, zelená a žltá. Sú umiestnené na prednej strane. Svietivosť diód je zhruba polovičná ako na signalizátore pri zábere. Všetky tri tlačidlá sú umiestnené zboku. Prvé tlačidlo je vypínač, druhé je na nastavenie hlasitosti a tretie slúži na nastavenie tónu. Príposluch sa zapína krátkym stlačením vypínača a sprevádzajú ho tri rýchle pípnutia vyššieho tónu. Vypnutie sa vykonáva rovnakým spôsobom a je sprevádzané jedným hlbším tónom. Nastavenie tónu i hlasitosti má štyri úrovne.


Záber je hlásený pípaním ako na hlásiči a na príposluchu blikaním príslušnej diódy. Ak zapípa jeden signalizátor a potom počas blikania pamäťovej diódy na príposluchu zapípa druhý signalizátor, predchádzajúca dióda zhasne. Pamäťová dióda bliká na príposluchu cca 15 sekúnd. K príposluchu sa dajú spárovať ďalšie signalizátory rovnakého typu, príposluch dokonca rozpozná farbu diódy signalizátora. Párovanie signalizátora s príposluchom sa vykonáva pomocou štvorpolohového prepínača, ktorý je umiestnený v oboch prístrojoch pod batériami. Neskúšal som to priamo u tohto, ale tento princíp párovania umožňuje k jednému príposluchu napárovať neobmedzený počet signalizátorov, len tie rovnakej farby budú hlásiť záber pod jednou diódou. Odposluch je napájaný troma mikrotužkovými batériami, ktoré sú pod krytom na zadnej strane príposluchu.


Zhrnutie

Vzhľadovo sa jedná o klasické hlásiče strednej triedy. Spracovanie plastov a napasovanie jednotlivých dielov je veľmi podarené. Matné pogumovanie vyzerá elegantne. Ovládanie je veľmi jednoduché a nevyžaduje dlhé študovanie návodu. Hlásič má vypínateľnú pozičnú diódu, čo je dobre, pretože nie každý ju má rád. Len škoda, že pri zapnutí pozičnej diódy nefunguje funkcia pamäťovej diódy. Avšak ak používate stále aj príposluch, tento nedostatok sa nuluje, pretože na príposluchu funguje pamäťová dióda bez ohľadu na nastavený režim na signalizátore. Druhý nedostatok, na ktorý som narazil, je naopak na príposluchu. Jeho tlačidlá sú na boku a dve z troch sú vystúpené, takže ľahko dôjde vo vrecku k ich neúmyselnému stlačeniu. Párkrát sa mi stalo, že som si zmenil hlasitosť alebo tón signalizácie nevedomky vo vrecku, ale k vypnutiu nikdy nedošlo, pretože tlačidlo určené na vypínanie je proti tomuto omylu chránené.


Aj cez tieto dva nedostatky sa jedná o dobre spracované a funkčné signalizátory, ktorých veľkou prednosťou je veľmi nízka cena, ktorá je za sadu 3 + 1 menej ako 110eur a sada 2+1 pod 80eur. Za tie peniaze je to jednoznačná voľba. Sada sa dodáva v pevnom malom plastovom kufríku s penovým polstrovaním.



O autorovi recenzie: Jiří Jakeš, rybárči od roku 1992, vyštudoval odbor rybár na Strednej rybárske škole v Třeboni a nadstavbové štúdium podnikanie v odbore na tej istej škole. Potom pracoval dva roky na rybie liahni a od roku 2007 pracoval ako redaktor magazínu Kapor, ktorý neskôr (2009-2012) viedol ako šéfredaktor. Od jari 2012 je redaktorom rybárskeho servera MRK.cz.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára