Menovky

sobota 3. augusta 2013

Recenzia "Mivardi Tripod Monster"



Pri love kaprov je potrebné prúty niekam odložiť a jednou z možností je stojan. Niektorí si lov kaprov nevedia bez stojanu ani predstaviť, iní ho berú ako nutnosť v prípade, že terén neumožňuje zapichnúť klasické rybárske vidličky, ale stojany sú rozhodne rozšírené a medzi rybármi veľmi obľúbené
 

Predmetom tejto recenzie je tripod Monster, teda trojnohý stojan na prúty od spoločnosti MIVARDI.

Základom tohto tripodu je trojnožka s pevným uhlom nastavenia nôh v uhle cca 45 °. Nohy sa aretujú a fixujú do pracovnej polohy pomocou plastového kríža, ktorý sa dotiahne veľkou maticou.
teleskopické a dajú sa v prípade potreby roztiahnuť takmer na dvojnásobok svojej dĺžky
Dĺžka zložených nožičiek je 62 cm, roztiahnuť sa dajú maximálne na 104 cm. Vysúvanie nožičiek sa aretuje klipom, ktorý drží pevne, takže nohy sa nezasúvajú, ani keď je stojan zaťažený. Nohy sú zhotovené z tuhých duralových profilov, ktoré sú zakončené ostrými oceľovými hrotmi, ktoré sa ľahko uchytia v zemi.


 
Nohy sú upevnené k masívnemu kovovému stredu. Stred na spodnej strane závit pre aretáciu nôh a oceľový hák na upevnenie alebo zaťaženie stojanu v prípade potreby. Horná časť stredu je k spodnej privarená a je na nej kĺb na naklápanie hlavného ramena. Kĺb trecie plochy s hrubším ozubením, takže sa naklápa v krokoch po približne 18-20 °. Uhol naklopenia teda nemožno nastaviť presne, ale na druhú stranu sa nemôže stať, že by sa stojan sám sklopil, čo je problém niektorých obdobných stojanov. Doťahovanie kĺbu zaisťujú dve protiľahlé skrutky s veľkou kovovou pákou na hlavičke, ktoré dotiahnutie uľahčujú.

Hlavné rameno je tvorené dvomi profilmi, ktoré sú na koncoch spojené. 
Je teleskopické a profily možno natiahnuť zo 79 cm až na 148 cm. Ťažisko (upnutie k stredu) sa dá posúvať po celej dĺžke ramena. Toto riešenie umožňuje takmer zvislé uloženie prútov pri zachovaní stability celého stojana. Nepoznám iný stojan, ktorý by to umožňoval. Na oboch koncoch ramena sú profily spojené a je tu uchytenie stĺpikov hrázd. Stĺpiky sa zasúvajú skrz zakončenie ramena a doťahujú sa pomocou dvoch skrutiek s veľkou guľatou hlavou.


Na stĺpikoch sú naskrutkované hrazdy, ktoré majú naozaj veľkú šírku (prvý 62 cm a druhá 72 cm). Na stojan sa bez problémov zmestia dva, tri alebo aj štyri prúty s veľkokapacitnými navijakmi. Závity na hrazde sú mosadzné a sú uložené v masívnych plastových puzdrách. Hrazda je z rúrky s priemerom 16 mm a vďaka tomu sa vôbec neprehýba. Vzhľadom k tomu, že hrazda nemá žiadne doťahovania matice u závitov na hlásiče a rohatinky, je potrebné riešiť to na závite rohatinky alebo hlásiča. Pri testovaní tohto stojanu som súbežne skúšal aj signalizátory MIVARDI, ktoré majú na závite gumový krúžok, ktorý prípadnú medzeru vyplní. Rovnako tak tomu bolo u rohatinek - s gumovým krúžkom sa dajú dotiahnuť, takže sa nehýbu a držia v potrebnej polohe.

 Z materiálov bol pri výrobe použitý predovšetkým dural, a to na rúrky, profily a stred. Skrutky a závity oceľové s chrómovou, alebo zinkovou ochranou proti korózii. Závity na hrazde mosadzné au doťahovanie stĺpikov v plaste zaliate mosadzné matice. Skrutky na doťahovanie stĺpikov majú na koncoch plastové vankúšiky, aby nešiel kov na kov a nedochádzalo k narušeniu laku (škrabancom od doťahovania). Aretačné klipy na nohách a hlavnom ramene sú spolu s uchytením hlavného ramena ku kĺbu vyrobené zo silného plastu. Celý stojan je v tmavšej zelenej farbe a plastové časti v čiernej farbe. Vzhľad stojana sa mi hodnotí ťažko, pretože mám rád svoje prúty pekne nízko a blízko pri sebe, ale to predovšetkým kvôli tomu, kde a ako ryby chytám. Ak sa na to pozriem bez ohľadu na svoje vlastné preferencie, vyzerá stojan pekne a zložený do najmenšej možnej podoby nie je ani moc veľký. Na druhú stranu sa "roztiahnuť" do obrích rozmerov a svojmu menu nerobí žiadnu hanbu. Spracovanie je veľmi dobré, len na niektorých plastových častiach vidieť nezahladené spoje vzniknuté pri odlievaní do foriem. Stojan je uložený v peknom polstrovanom púzdre, ktoré má na všetky diely zvláštne vrecká. Rozmer púzdra so zloženým stojanom je 88 x 19 x 12 cm.


Stojan je veľmi stabilný vo všetkých polohách, a to aj pri zábere, keď chytáte takpovediac do strany alebo špičkami nahor k nebu. Vďaka masívnemu prevedeniu je aj veľmi pevný a ani zaťažený sa nekrúti, ako sa to stáva u niektorých menších stojanov. Z toho ale plynie asi najväčšia nevýhoda tohto stojanu a zárov aj výhoda: váha, ktorá činí 4,5 kila vrátane púzdra. To nie je zrovna málo a pri prechádzke k vode sa to pekne prenesie, ale väčšia hmotnosť stojana prináša výhodu v jeho vyššej stabilite.
  
Hlavnou prednosťou tohto stojana je jeho variabilita a stabilita, vďaka ktorej môžete mať prúty špičkami nahor, čo je potreba na veľkých riekach, alebo naopak sklopené nadol, aby vlasec išiel čo najviac po dne. Postaviť sa takmer všade a vďaka ostrým hrotom na nohách sa ani nepohne na rôznych povrchoch. Pre ešte lepšiu stabilitu sa zaťažiť zavesením niečoho ťažkého na hák uprostred trojnožky. To sa hodí hlavne na veľkých priehradách, kde panujú extrémne podmienky. Ďalšie nezabudnuteľnou výhodou je pomerne nízka cena.


 
Technické dáta: Typ stojana tripod
Použitý materiál: dural (väčšina časti), plast (niektoré spoje a klipy), oceľ a mosadz (skrutky a závity)
Hmotnosť: 4,5 kg (vrátane puzdra)
Farba: tmavo zelená + čierne plastové časti
Prepravný obal polstrovaný obal na zips s ušami na nosenie. Vnútri majú všetky súčiastky svoje vrecká.
Výška: stredu hrazdy 60cm - 90cm
Počet prútov: až štyri s veľkokapacitnými navijakmi

Klady:
Nízka cena
Vysoká variabilita
Výborná stabilita

Zápory:
Väčšia hmotnosť (nevýhoda len pri transporte)
Na niektorých plastových častiach sú vidieť spoje foriem z výroby

Distribútor v SR:



Jiří Jakeš
O autorovi recenzie: Jiří Jakeš, rybárči od roku 1992, vyštudoval obor rybár na Strednej rybárskej škole v Třeboni a nadstavbové štúdium podnikania v obore na tej istej škole. Potom pracoval dva roky na rybej liahni a od roku 2007 pracoval ako redaktor magazínu Kapr, ktorý neskôr (2009-2012) viedol ako šéfredaktor. Od jari 2012 je redaktorom rybárskeho serveru MRK.cz.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára