Diskusia o konzervácii hotových boilies a jej vplyve na
kvalitu, atraktivitu, selektívnosť a celkovú účinnosť boilies sú medzi kaprármi
veľmi časté. V posledných rokoch sa postupne vystriedali rôzne názorové prúdy,
ktoré najprv silne vyzdvihovali kvality mrazených boilies bez pridaných
konzervantov. Počas krátkej doby sa naopak objavila silná podpora trvanlivých
boilies - tzv. hotoviek. Je ťažké jednoznačne zhodnotiť, či je možné jednu alebo
druhú variantu označiť za lepšiu alebo účinnejšiu.
Pre takéto rozhodnutie by
bolo nutné presne posúdiť v akej situácii, na akej vode, ako dlho a na aké
cieľové ryby má byť dané boilies použité. Je však úplne zrejmé, že popularita
mrazených boilies bola kedysi do značnej miery vyvolaná marketingom výrobcov.
Vývoj kvalitného boilies je vždy oveľa jednoduchšie, za predpokladu, že nie je
nutné riešiť jeho distribúciu a predaj na pultoch obchodov - teda kvalitnú
konzerváciu. S konzerváciou prichádza zákonite problém ako čo najmenej narušiť
účinnosť hotových boilies. Použitie konzervantov znamená aj riešenie
súvisiacich problémov, ako je napríklad vylučovanie a kryštalizácia niektorých
látok na povrchu boilies alebo hodnota PH v bezprostrednom okolí guličky po jej
vhodení do vody. U mrazených alebo čerstvo rolovaných boilies tieto problémy
odpadajú, ale objavuje sa iný, úplne zásadný problém - ako toto boilies
uchovávať, prepravovať alebo dokonca dlhší čas skladovať.
Kaprí guláš, Sea, Diabolská oliheň Ideálna štruktúra Ideálna práca boilies - mäkký povrch, tvrdé jadro
Významnou novinkou v ponuke hotových boilies na našom trhu
je rada boilies MIVARDI Rapid, ktorá je od sezóny 2014 kompletne prepracovaná a
vo všetkých kvalitatívnych aj cenových kategóriách novo používa doplnkový
symbol R-FACTOR. Ten je výsledkom dlho trvajúceho vývoja, zameraného práve na
problematiku efektívnej konzervácie boilies. Názov R-FACTOR označuje novo
vyvinutú technológiu šetrnej konzervácie hotových boilies. Táto technológia
umožňuje vyrobiť a 100% stabilizovať kvalitný boilies i s využitím radu zložiek, ktoré sú z pohľadu konzervácie značne rizikové.
Anglická jahoda kapríkom výrazne chutí
Zásadnou výhodou technológie R-FACTOR je dosiahnutie
uvedených vlastností spolu so zachovaním schopnosti guličky pracovať po vhodení
do vody. Už po niekoľkých minútach sa mierne naruší povrchová vrstva a boilies
začne postupne uvoľňovať potravový signál. Pri použití technológie R-FACTOR
nedochádza k žiadnej povrchovej úprave, povrchovej konzervácii alebo macerovaniu
a boilies preto vo vode rovnomerne uvoľňuje atraktory do svojho okolia veľa
hodín. Pri dlhom procese testovania sme sa opakovane stretli s názormi, že
gulička boilies vytiahnutá po niekoľkých hodinách z vody má prekvapivo stabilnú
arómu, ktorá sa často ešte viac rozvinula a pôsobila zaujímavejšie, než pred
vhodením guličky do vody.
Boilies, vyrobené s použitím technológie R-FACTOR tiež veľmi
zaujímavo mení svoju konzistenciu vo vode. Povrchová vrstva sa pôsobením vody
počas krátkej doby ľahko naruší a zatraktívňuje guličku pre ryby. Nedochádza
však k postupnému odlupovaniu a odpadaniu povrchovej vrstvy a tým k znižovaniu
výdrže nastraženého boilies. Pri použití boilies bez jeho dodatočného
extrémneho vysušenia potom gulička po niekoľkých hodinách vo vode mierne zmäkne
a ľahko zväčší svoj objem. Neustále si však zachováva svoju súdržnosť, stred
guľôčky zostáva pevný a doba výdrže nastraženej guličky presahuje 24hodín.
Technológia R-FACTOR prináša v praxi aj jeden príjemný vedľajší efekt. Umožňuje
totiž dosiahnutie veľmi zaujímavého vzhľadu guličiek a dokonca aj ich
výraznejšiu farebnosť. Použité zložky totiž podporujú intenzitu použitých
farbív. Vzhľad guličiek sa navyše ani v priebehu dlhšieho skladovania nemení.
V súvislosti s výraznou zmenou v technológii výroby a
konzervácii boilies MIVARDI Rapid je vhodné spomenúť aj ďalšie zmeny a novinky
v sortimente Rapid 2014. Jedná sa predovšetkým o použitie aróm a esencií,
vyvinutých pre značku MIVARDI v Anglicku. Tieto arómy sú určené a prispôsobené
pre použitie v trvanlivých boilies. Nehrozia u nich teda postupné zmeny arómy
jednotlivých príchutí pri dlhšom skladovaní, čo sa môže stať pri použití
niektorých aróm, vyvinutých pre potravinársky priemysel. Sortiment MIVARDI
Rapid bude od sezóny 2014 oveľa prehľadnejší.
Obľúbený Kaprí guláš
Najvyššia rada Champion Platinum naďalej predstavuje
nekompromisnú voľbu pre cielený lov veľkých kaprov, lov na často prechytávaných
vodách alebo situácie, kedy sú ryby mimoriadne vyberavé. Nájdete tu populárneho
Vyzutého Tondu aj vysoko selektívne boilies Sea. Prírastkom v tejto rade je
nové boilies Devil Squid (Diabolská oliheň), ktoré vychádza z veľmi obľúbenej
"olihne od CDB" a následne od Mivardi. Je však výrazne prepracované a
vylepšené. Okrem novej arómy obsahuje aj vysoký podiel pravej olihňovej múčky
najvyššej dostupnej kvality a enzymaticky upravenú, predtrávenú rybiu múčku s
84% obsahom proteínov. Ľahko červenkastá farba tejto novinky je podobná farbe
olihňovej múčky, použitej v tomto boilies.
NOVINKA 2014 Ananás & Butyric
V druhej rade - Rapid Excellent - zostávajú populárne
stálice Kaprí guláš a Cherry (Višňa). Zaujímavá a naozaj "voňavá" je
novinka Monster Crab. Dobre vyvážený mix s použitím niekoľkých druhov rybích
múčok, kvalitnej arómy i neobvyklej farby tvorí atraktívnu, neokukanú a
skutočne účinnú kombináciu.
Úplne nová je základná rada, ktorá sa novo volá Rapid Easy.
Obsahuje 4 druhy boilies - Ananas & Butyric, Garlic & Chilli (Cesnak &
čili), English Strawberry (Anglická jahoda) a Octopussy & ASA (Chobotnica &
ASA). Všetky druhy sú prispôsobené svojim zložením aj vysokou atraktivitou pre
rýchly nástup záberov. Sú teda vhodné na krátke vychádzky, lov bez
predchádzajúceho vnadenia atď. Použité extrudované komponenty navyše zaisťujú
ich dobré fungovanie aj v studenej vode, čo oceníte predovšetkým pri jarnom a
neskorom jesennom love.
Všetky uvedené druhy boilies MIVARDI Rapid sú samozrejme
vyrobené s použitím novej technológie šetrnej konzervácie R-FACTOR. Z toho
pramenia už spomínané výhody v trvanlivosti pri skladovaní, výdrž pri
nastražení, dobrá práca guľôčky po vhodení do vody, atď. Pri používaní nového
boilies Rapid s technológiou R-FACTOR sa sami presvedčíte, že tieto "hotovky"
môžu byť esom vašich výprav.
Václav Freylich
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára