Menovky

piatok 10. januára 2014

R-FACTOR … aj hotovky predávané v sáčkoch môžu mať kvalitu čerstvo uvareného alebo mrazeného boilies

Diskusia o konzervácii hotových boilies a jej vplyve na kvalitu, atraktivitu, selektívnosť a celkovú účinnosť boilies sú medzi kaprármi veľmi časté. V posledných rokoch sa postupne vystriedali rôzne názorové prúdy, ktoré najprv silne vyzdvihovali kvality mrazených boilies bez pridaných konzervantov. Počas krátkej doby sa naopak objavila silná podpora trvanlivých boilies - tzv. hotoviek. Je ťažké jednoznačne zhodnotiť, či je možné jednu alebo druhú variantu označiť za lepšiu alebo účinnejšiu. 

Pre takéto rozhodnutie by bolo nutné presne posúdiť v akej situácii, na akej vode, ako dlho a na aké cieľové ryby má byť dané boilies použité. Je však úplne zrejmé, že popularita mrazených boilies bola kedysi do značnej miery vyvolaná marketingom výrobcov. Vývoj kvalitného boilies je vždy oveľa jednoduchšie, za predpokladu, že nie je nutné riešiť jeho distribúciu a predaj na pultoch obchodov - teda kvalitnú konzerváciu. S konzerváciou prichádza zákonite problém ako čo najmenej narušiť účinnosť hotových boilies. Použitie konzervantov znamená aj riešenie súvisiacich problémov, ako je napríklad vylučovanie a kryštalizácia niektorých látok na povrchu boilies alebo hodnota PH v bezprostrednom okolí guličky po jej vhodení do vody. U mrazených alebo čerstvo rolovaných boilies tieto problémy odpadajú, ale objavuje sa iný, úplne zásadný problém - ako toto boilies uchovávať, prepravovať alebo dokonca dlhší čas skladovať.

  
Kaprí guláš, Sea, Diabolská oliheň           Ideálna štruktúra          Ideálna práca boilies - mäkký povrch, tvrdé jadro

Významnou novinkou v ponuke hotových boilies na našom trhu je rada boilies MIVARDI Rapid, ktorá je od sezóny 2014 kompletne prepracovaná a vo všetkých kvalitatívnych aj cenových kategóriách novo používa doplnkový symbol R-FACTOR. Ten je výsledkom dlho trvajúceho vývoja, zameraného práve na problematiku efektívnej konzervácie boilies. Názov R-FACTOR označuje novo vyvinutú technológiu šetrnej konzervácie hotových boilies. Táto technológia umožňuje vyrobiť a 100% stabilizovať kvalitný boilies i s využitím radu zložiek, ktoré sú z pohľadu konzervácie značne rizikové.

                                                              Anglická jahoda kapríkom výrazne chutí

Zásadnou výhodou technológie R-FACTOR je dosiahnutie uvedených vlastností spolu so zachovaním schopnosti guličky pracovať po vhodení do vody. Už po niekoľkých minútach sa mierne naruší povrchová vrstva a boilies začne postupne uvoľňovať potravový signál. Pri použití technológie R-FACTOR nedochádza k žiadnej povrchovej úprave, povrchovej konzervácii alebo macerovaniu a boilies preto vo vode rovnomerne uvoľňuje atraktory do svojho okolia veľa hodín. Pri dlhom procese testovania sme sa opakovane stretli s názormi, že gulička boilies vytiahnutá po niekoľkých hodinách z vody má prekvapivo stabilnú arómu, ktorá sa často ešte viac rozvinula a pôsobila zaujímavejšie, než pred vhodením guličky do vody.

  

Boilies, vyrobené s použitím technológie R-FACTOR tiež veľmi zaujímavo mení svoju konzistenciu vo vode. Povrchová vrstva sa pôsobením vody počas krátkej doby ľahko naruší a zatraktívňuje guličku pre ryby. Nedochádza však k postupnému odlupovaniu a odpadaniu povrchovej vrstvy a tým k znižovaniu výdrže nastraženého boilies. Pri použití boilies bez jeho dodatočného extrémneho vysušenia potom gulička po niekoľkých hodinách vo vode mierne zmäkne a ľahko zväčší svoj ​​objem. Neustále si však zachováva svoju súdržnosť, stred guľôčky zostáva pevný a doba výdrže nastraženej guličky presahuje 24hodín. Technológia R-FACTOR prináša v praxi aj jeden príjemný vedľajší efekt. Umožňuje totiž dosiahnutie veľmi zaujímavého vzhľadu guličiek a dokonca aj ich výraznejšiu farebnosť. Použité zložky totiž podporujú intenzitu použitých farbív. Vzhľad guličiek sa navyše ani v priebehu dlhšieho skladovania nemení.


V súvislosti s výraznou zmenou v technológii výroby a konzervácii boilies MIVARDI Rapid je vhodné spomenúť aj ďalšie zmeny a novinky v sortimente Rapid 2014. Jedná sa predovšetkým o použitie aróm a esencií, vyvinutých pre značku MIVARDI v Anglicku. Tieto arómy sú určené a prispôsobené pre použitie v trvanlivých boilies. Nehrozia u nich teda postupné zmeny arómy jednotlivých príchutí pri dlhšom skladovaní, čo sa môže stať pri použití niektorých aróm, vyvinutých pre potravinársky priemysel. Sortiment MIVARDI Rapid bude od sezóny 2014 oveľa prehľadnejší.

                                                                           Obľúbený Kaprí guláš

Najvyššia rada Champion Platinum naďalej predstavuje nekompromisnú voľbu pre cielený lov veľkých kaprov, lov na často prechytávaných vodách alebo situácie, kedy sú ryby mimoriadne vyberavé. Nájdete tu populárneho Vyzutého Tondu aj vysoko selektívne boilies Sea. Prírastkom v tejto rade je nové boilies Devil Squid (Diabolská oliheň), ktoré vychádza z veľmi obľúbenej "olihne od CDB" a následne od Mivardi. Je však výrazne prepracované a vylepšené. Okrem novej arómy obsahuje aj vysoký podiel pravej olihňovej múčky najvyššej dostupnej kvality a enzymaticky upravenú, predtrávenú rybiu múčku s 84% obsahom proteínov. Ľahko červenkastá farba tejto novinky je podobná farbe olihňovej múčky, použitej v tomto boilies.

                                                                    NOVINKA 2014 Ananás & Butyric

V druhej rade - Rapid Excellent - zostávajú populárne stálice Kaprí guláš a Cherry (Višňa). Zaujímavá a naozaj "voňavá" je novinka Monster Crab. Dobre vyvážený mix s použitím niekoľkých druhov rybích múčok, kvalitnej arómy i neobvyklej farby tvorí atraktívnu, neokukanú a skutočne účinnú kombináciu.

Úplne nová je základná rada, ktorá sa novo volá Rapid Easy. Obsahuje 4 druhy boilies - Ananas & Butyric, Garlic & Chilli (Cesnak & čili), English Strawberry (Anglická jahoda) a Octopussy & ASA (Chobotnica & ASA). Všetky druhy sú prispôsobené svojim zložením aj vysokou atraktivitou pre rýchly nástup záberov. Sú teda vhodné na krátke vychádzky, lov bez predchádzajúceho vnadenia atď. Použité extrudované komponenty navyše zaisťujú ich dobré fungovanie aj v studenej vode, čo oceníte predovšetkým pri jarnom a neskorom jesennom love.

 

Všetky uvedené druhy boilies MIVARDI Rapid sú samozrejme vyrobené s použitím novej technológie šetrnej konzervácie R-FACTOR. Z toho pramenia už spomínané výhody v trvanlivosti pri skladovaní, výdrž pri nastražení, dobrá práca guľôčky po vhodení do vody, atď. Pri používaní nového boilies Rapid s technológiou R-FACTOR sa sami presvedčíte, že tieto "hotovky" môžu byť esom vašich výprav.




Václav Freylich



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára