Menovky

nedeľa 9. marca 2014

Výber správneho prútu na feeder

Tento seriál je určený predovšetkým všetkým začínajúcim feedristom, aby som im uľahčil orientáciu pri výbere náradia a všetkých pomôcok s tým spojených a uviedol ich do základov "rýchlych špičiek" a celého diania okolo toho a čo najmenej zložito vysvetlil, aké majú možnosti.
Pred štrnástimi rokmi, keď bol u nás ešte feeder "v plienkach" a všetko bolo vlastne nové, nič sa nedalo poriadne zohnať, sa každý snažil získať nejaké informácie, kde to šlo a moc možností vtedy nebolo. 

Dneska sa už našťastie situácia oveľa zlepšila, internet a rybárske časopisy na nás chrlia článok za článkom, technológia postúpila odvtedy míľovými krokmi dopredu, skvalitňuje sa používaný materiál, vďaka otvorenému trhu sa firmy predháňajú, kto má ľahší, kvalitnejší a tenší prút, čím vzniká veľká konkurencia mnohých firiem a k našej radosti sa ceny tlačia dosť dole. Ale stále medzi ľuďmi kolujú mylné fámy a polopravdy. Aby som naplnil zmysel a podstatu tohto článku, ktorý má byť nie odborný výklad, ale iba snaha o čo najlepšie priblížiť a vysvetliť v jednotlivých samostatných dieloch všetko od prútu až po háčik, a aby som vám ušetril niečo peňazí pred kúpou nie zrovna vhodného prútu, či navijaku, musím začať od začiatku.

ČO TO JE FEEDER?  

Čo možno najstručnejšie:
Anglicky to znamená doslova kŕmitko, alebo kŕmiť a tak sa toto slovo ujalo a stalo sa akousi odnožou z rybolovnej techniky položená, skôr jemná, alebo ľahká položená, ktorá sa k nám dostala z Anglicka. Samotný názov nám napovedá, že sa pri love s feederovými prúty používajú kŕmidlá, ale rozdiel medzi klasickým lovom a feedrom je spôsob signalizácie záberu. Pri klasickej položenej nám záber od ryby signalizujú napríklad elektronické hlásiče , rôzne číhatka, gumičky, policajti, swingery a podobne. Oproti tomu pri použití feederového prútu je záber signalizovaný len a len špeciálnou špičkou (jej ohýbanie alebo povoľovanie). Vďaka rôznym tvrdostiam a akciám špičiek uvidíme aj ten najopatrnejší záber, ktorý by pri použití klasického policajta zostal neodhalený.

A tu musím uviesť na správnu mieru dve koľkokrát veľmi mylné informácie.

Feeder slúži iba na chytanie malých a stredných rýb, väčšinou biele ryby a používajú ho kaprári, keď sedia celý deň pri nehybných pípakoch, s nastraženým boilies, tak aby sa nenudili.

Na tak jemné špičky sa predsa nedajú nahodiť ťažké, trebárs stogramové záťaže. 

Oboje je samozrejme zle, a bohužiaľ sa s takýmito informáciami dosť často stretávam. Pri použití prútov na to určených sa dá chytať v tých najväčších prúdoch (napríklad pod výtokmi z elektrární), čo spĺňa feeder príkladne hlavne v letných mesiacoch, kedy je tam natlačená ryba v nakoľko je tam dostatok kyslíka. No samozrejme je potrebné nahodiť napríklad dvestogramové kŕmitká, aby si sadli na dno a negúľali sa prúdom. A dnes sú na trhu kaprové feederové špeciály, ktoré hravo zdolajú dvadsaťkilového kapríka. A v lete vo veľkých horúčavách tie najväčšie kapry berú len veľmi nepatrne, koľkokrát sa špička len zachveje, čo by sme nemali pri klasike šancu zaznamenať.


A sme na začiatku, chcem si kúpiť prút a ten "fídr" si vyskúšať.

Vychádzam z toho , že som prešiel internet a vytipoval si niekoľko horúcich favoritov, že som prešiel na všetkých dostupných stránkach rôzne diskusie a opäť si vybral, a nakoniec že som si nechal poradiť od kamaráta či známeho a ten mi odporučil. Alebo nič z toho, jednoducho nemám čas či možnosť prezerať internet, alebo nemám kamaráta s feedrom, a jednoducho sa zverím do rúk predavača.
Ako začiatočník si musím odpovedať na dve základné otázky:

1. CENA
Teda koľko som ochotný investovať, aby ma to „nebolelo“, alebo kam až mi predávajúci môže robiť ponuky, aby som potom nemal pocit, že mi celý rok v kúte stojí zbytočná "tyčka k paradajkám". Ak mám jasno, mám napoly vyhraté. Keď navštívim odbornú predajňu, a predavač feedrom chytá, rovnako sa ma na tieto otázky spýta. Určite je mylná myšlienka, že mi na začiatok stačí najlacnejší prút , ktorý zrovna majú, pretože neviem, či ma to bude baviť. To sú takmer vždy "vyhodené peniaze" a neskôr toho budem určite ľutovať.

2. KAM chodím najčastejšie na ryby
Veľmi dôležité je, dobre si to uvedomiť, od toho sa totiž odvíja, ako dlhý prút a s akou gramážou si chcem kúpiť. Určite teraz nezačnem vymenovávať druhy prútov podľa dĺžok, odporúčaných záťaží, anglického označovania, značiek a podobne, pretože to nie je zmysel tohto článku, to si každý ľahko "vygoogluje". Ale musím uviesť niekoľko pre začiatočníkov dôležitých informácií, ktoré sa často nedajú tak ľahko nájsť.

Na feederových prútoch je okrem značky výrobcu či firmy, ešte pár údajov, pre nás sú dôležité najmä nasledujúce dva:
Jednak je to dĺžka prútu, na Slovensku označovaná v cm, napríklad 270cm, 300cm, 330cm, 360cm, 390cm , 420cm, alebo anglickou mierou feet (stopa) Ft, (je to niečo okolo 30,4.. cm a nie je nič jednoduchšie, ako toto číslo vynásobiť tridsiatimi) najčastejšie býva označené 8ft (krát tridsať je 240cm) , 9ft (krát tridsať je 270cm) , 10ft (krát tridsať je 300cm), 11ft, 12ft, 13ft ...
Tento údaj je pre nás dôležitý pri otázke kam chodím, pretože ťažko budem chytať s prútom 420cm na veľmi zarastených menších jazerách, pretože vďaka stromom nemám šancu nahodiť, alebo s prútom 270cm na dvestometrovej rieke. Taktiež ťažko budem nahadzovať "kraťasov" na veľkých priehradách, teda ak nechcem vyložene chytať kúsok od brehu.


Za druhé odporúčaná záťaž výrobcom.
Vrhacia záťaž doporučená výrobcom sa značí veľkými písmenami z anglických slov L (light) a značí veľmi jemný prút prevažne s akciou B až C a záťažou v gramoch do 40g , M (medium) gramáž 30 - 75g, MH (medium heavy) s gramážou 40 - 90g a H (heavy) záťaž 100g a viac. Samozrejme existuje veľa "odnoží“, napríklad EH (extra heavy) a podobne... Akcia A je v špičke, alebo do jednej tretiny prútu, akcia B je okolo polovice prútu a akcia C je ohnutie prútu skoro až do rukoväte.
Máme jasno, vieme koľko chceme investovať a kam chceme chodiť chytať. Ešte by som odporučil dať pozor na poslednú, podľa mňa veľmi dôležitú vec a to je možnosť dokúpenia náhradných špičiek. Pri množstve náhodov totiž musíme počítať aj s určitou spotrebou týchto špičiek.
Špičky na prútoch MIVARDI sú označené gramážou ako v Oz (unciach), tak v gramoch (1oz = 28g, 2oz =  56g, 0,5 oz = 14g ... ) a spodným priemerom v mm. Podľa týchto údajov si viete veľmi ľahko dokúpiť náhradné špice.


Na trhu je k dostaniu neuveriteľné množstvo rôznych značiek, dĺžok, záťaží a obehnúť pár desiatok obchodov, všetko si poriadne prezrieť a "poťažkať" dá asi trošku námahy, tak len v skratke:
Feederové prúty sú väčšinou dvojdielne alebo trojdielne deličky s výmennými farbenými špičkami, teleskopický feeder nie je to pravé orechové, aj keď sa tu a tam na trhu ukáže. V názve sa môže objaviť quiver, picker, winclepicker, alebo feeder a úplne najjednoduchšie vysvetlené rozdiel medzi nimi všetkými je hlavne v dĺžke, záťaži a vlastnosti použitia. Samozrejme iný je aj použitý materiál, spracovanie, počet a kvalita očiek, značka a podobne, čo sa premietne do ceny jednotlivých prútov. Väčšinou platí pravidlo, že na riekach vo veľkých prúdoch sa prút stavia kolmo špičkou čo najviac k oblohe (čím viac je vlasca z vody, tým je kontakt s háčikom citlivejší), zatiaľ čo na stojatých, alebo pomalých riečkach sedíme ako v autobuse vpravo či vľavo s prútom skoro rovnobežne s brehom, kúsok nad hladinou, podľa prúdu, vetra, terénu, okolitých porastoch a podobne.


A môžeme vyraziť do obchodu si kúpiť svoj ​​prvý prútik.

Ak vám môj článok aspoň trošku pomohol pri výbere, som rád a už teraz pripravujem druhý diel nazvaný ako vybrať správny navijak.


Jirka Ouředníček 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára